Robotik Ortopedi Cerrahisi Nedir?
Günümüzde Robotik Cerrahi tıp alanında birçok farklı branşta kullanılmaktadır. En sık kullanılan branşlardan biri ise ortopedi ve travmatolojidir. Robotik cerrahi, eklem kireçlenmelerinin tedavisinde uygulanan implant(protez) işlemlerinde kullanılır. Ameliyat esnasında hastanın anatomisine uygun bir protez cerrahisi yapmamıza olanak sağlar.
Kireçlenmeyle birlikte kıkırdak dokusu hasar görür ve bu da kişilerde ağrıya neden olur. Bu tür durumlarda diz veya kalça protezlerine başvurulur. Ancak protez ameliyatlarında bazı prosedürlere uyulması gerekir. Eklem yapısı kişiye özel olması nedeniyle her hastaya özel bir prosedür uygulanmalıdır.
Robotik Ortopedi Cerrahisi Nasıl Yapılır?
Robotik cihaz, detaylı planlama özelliği ile kişinin anatomisine en uygun protezi belirleme imkanı sunar.
MR ile tüm hassasiyetler dikkate alınarak eklemlerin 3 boyutlu sanal bir modeli oluşturulur ve bu model doktor tarafından değerlendirilerek yapılacak girişimler çok hassas bir şekilde planlanır.
Operasyon esnasında doktor robotun oluşturduğu 3 boyutlu sanal modeli ile hastanın gerçek eklem anatomisini birbirine eşleştirir. Bu eşleştirme sayesinde doktor uzaysal ortamda hasta eklemini görür.
Yine robot eklem bağ dengesini hassas bir şekilde çözümler. Ayrıca kalça ameliyatlarında karşı bacak uzunluk farklılıklarını da operasyonu yapan doktora bildirir. Doktor robottan gelen tüm verilere göre yerleştirilecek implanta(proteze) karar verir.
Robotik Cerrahinin Avantajları
- Robotik cerrahi sayesinde protezler diz veya kalça eklemine en doğru ve doğal şekliyle yerleştirilir.
- Hasta ameliyat sonrası daha az ağrı hisseder
- Hastanede kalış süresi azdır
- İyileşme daha hızlıdır
- Emboli riski çok azdır
- Hasta protezi kendi dizi veya kalçası gibi hisseder
- Protezin ömrü çok daha uzundur
- Hareket kabiliyeti daha fazladır
- Bacakta oluşabilecek uzunluk ya da kısalık sorunlarının önüne geçilir
- Ameliyat kesisi küçüktür, kanama daha azdır
Robotik Cerrahiyi Kimler Yaptırabilir?
İleri derece aşınmış olan kalça ve diz eklemi kireçlenmesi(osteoartrit) olan tüm hastalar robotik cerrahiye uygundur.
Robotik Cerrahi Sonrası Süreç Nasıl Olacak?
Ameliyat Sonrası ağrılarda belirgin bir azalma olur. Hasta ev içinde basitçe yaptığı hareketleri daha kolay yapabilir. Hastanın bağımsız olarak dışarı çıkması her hastada değişmekle birlikte dört – sekiz hafta arasındadır. İlk birkaç hafta sonrasında araba sürülebilir. Golf, yürüyüş, yüzme gibi daha az zorlayıcı sporlar yapılabilir.
Ameliyattan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim?
- Ameliyat sonrasında ameliyat yerinde biraz şiş ve ağrı hissedilebilir. Bunu önlemek için ağrı oluşmadan ağrı kesicileri düzenli kullanmak önemlidir. Ağrınızı hafifletmek için verilebilecek tavsiyeler:
- Buz paketleri ile soğuk pres yapın.
- Bacağınızı belirli aralıklarla dinlendirin.
- Ödemi azaltmak için dizi yüksekte tutun.
- Düzenli egzersiz yapın.
- İlk kontrole kadar duş alınmamalıdır.
Robotik Diz Protezi Ameliyatı
Robotik diz protezi ameliyatıyla dizdeki bütün hasarlı bölgelerin tamamı protez ile değiştirilir. Robotik diz protezi sırasında bütün işlemler büyük bir hassasiyet ve doğrulukla gerçekleştirilir. Ameliyatın her aşamasında yapılan güvenlik kontrolleri ve doğrulamalar sayesinde hata riski ortadan kaldırılır.
Robotik Kalça Protezi Ameliyatı
Robotik kalça protezi ameliyatı esnasında kalça ekleminin aşınmış olan eklem yüzleri protezlerle değiştirilir. Robotik kalça protezinin hareketler sırasında yuvasından çıkmamasını kalça çevresi kaslar ve yumuşak dokular sağlar. Bu nedenle protezin yerinden çıkmasını önlemek için yumuşak doku dengesinin sağlanması ve protez parçalarının uygun açılarda yerleştirilmesi önemlidir. Robotların en önemli avantajlarından biri de protezlerin en uygun açılarla yerleştirilmesini sağlamasıdır.