Kalça Artroskopisi Nedir?
Eklemin tıbbi görüntülenmesi yani yani artroskopi, bir eklemin içerisindeki ağrıları ve hastalıkları en az invazyonla teşhis ve tedavi edebilmeye dayanan bir yöntemdir. Kalça artroskopisi ise kalça eklemi içindeki patolojilerinin tedavisinde kullanılır. Bu yöntemle kalça eklemi içindeki bir çok problem tedavi edilebilmektedir.
Kalça artroskopisi diğer eklemlerden farklı olarak, eklemin daha derinde olması, eklem kapsülünün daha kalın olması ve artroskopik aletlerin hareket sahasının kısıtlı olması nedeni ile teknik olarak zordur ve tecrübe gerektirir.
Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
- Kalça eklemi leğen kemiğimizdeki (pelvis) bir küresel çukur (asetabulum) ile uyluk kemiğimizin (femur) üst ucundaki küresel bir baştan oluşmaktadır. Ancak bazen asetabulum denilen çukurun kenarında ya da femur başının ve boynunun çevresinde anormal kemik çıkıntıları olabilmektedir. Bu durumda artroskopik burr dediğimiz özel motorize törpülerle çıkıntılı bölge törpülenerek çıkarılır. Aynı zamanda oluşabilen asetabuler labrum (kalçanın menüsküsü) yırtıklarında kalça artroskopisi ile yırtık tipi saptanır.
- Kalça eklemi gelişim yetersizliğinde veya femoroasetabular sıkışma sendromunda olduğu gibi kalça eklemi çevresindeki kıkırdakta hasar meydana geldiğinde, kıkırdaktaki hasara göre kıkırdağın hasarlı bölümünün çıkarılması, mikrokırık yöntemi ile kıkırdak kaybı olan alandaki kemikte küçük delikler açılarak kanlanmanın sağlanması veya kök hücre, kıkırdak hücre nakline uygun olgularda hastadan üretim için kıkırdak hücre alınması işlemleri uygulanabilir.
- Kalça eklemi enfeksiyonlarında yıkama ve drenaj için Artroskopi yöntemi kullanılmaktadır.
- Nedeni belli olmayan kalça ve kasık ağrıları, asetabulum veya uyluk kemiği başı yaralanmaları tedavisinde kullanılmaktadır.
- Kalça eklemi içerisinde genellikle travmalar sonrası veya kireçlenme nedeniyle görülen eklem içi serbest kıkırdak ya da kemik parçalarının tedavisinde kullanılmaktadır.
- Kalça eklemini çevreleyen ve kalça ekleminde conta görevi gören kıkırdak halkaya labrum denir. Bu bölgedeki yırtıklarda hastalarda sıkışma sendromuna benzer olarak ağrı, takılma, kilitlenme gibi mekanik semptomlar görüldüğünde de uygulanabilmektedir.
Kalça Artroskopisi Nasıl Yapılır?
Kalça artroskopisiyle, Skopi denilen bir tür röntgen cihazı yardımıyla kalça ekleminde açılan bir santimetrelik kesilerden ekleme kamera yerleştirilir. Yerleştirilen kamera ile eklem içi detaylıca incelenir ve gerekli tedaviler uygulanır. Artroskopi yöntemi daha iyi görüntüleme ve inceleme fırsatı sunduğundan hastalıklı doku daha iyi teşhis ve tedavi edilebilir.
Operasyon Ne Kadar Sürmektedir?
Kalça Artroskopisi, kalça ekleminde yapılacak işlemin zorluk derecesine göre 45 dakika ile 2 saat arasında değişiklik göstermektedir. İyileşme süresi açık cerrahiye göre daha kısa olmaktadır.
Operasyonun ardından 2-3 hafta kadar koltuk değneği kullanılmalıdır. Bu süre yapılan işleme göre 6-8 haftaya kadar uzayabilir. Ameliyattan sonra fizik tedavi uygulanır.